wanyamapori highlights page

Gorillatrekking

Oeganda telt acht groepen of families van gorilla’s die je kan bezoeken.
De samenstelling van een familie berggorilla’s kan tijdens hun leven veranderen, afhankelijk van geboortes, sterfgevallen of familieruzies. De vrouwtjes kunnen zich bij een andere familie aansluiten of gevechten binnen de groep kunnen ervoor zorgen dat de familie uiteenvalt.

1. Mubare familie (M groep) gesitueerd in Buhoma

De Mubare familie werd voor het eerst gespot rond de Mubare heuvels in het Bwindiwoud. De familie bestaat uit 6 leden: 1 zilverrug, 2 blackbacks, 2 volwassen vrouwtjes, 2 juveniles en 1 zuigeling. Deze familie is de eerste die bezocht kon worden en dit sinds 1998.

2. Habinyanya familie (H groep): gesitueerd in Buhoma

In de plaatselijke taal betekent Habinyanya ‘lichaam van water’. De groep werd voor het eerst gezien bij een moeras in het Bwindiwoud. De groep telt 15 familieleden: 2 zilverruggen, 2 blackbacks, 5 volwassen vrouwtjes, 2 juveniles en 3 zuigelingen.

3. Rushegura familie (R groep), gesitueerd in Buhoma

Deze familie is genoemd naar de plaats (Rushegura) waar deze groep zich afscheidde van de Habinyanya groep in februari 2002.

4. Bitukura familie (B groep) gesitueerd in Ruhija

De familie is genoemd naar de Bitukura rivier waar de familie voor het eerst gespot werd. De familie bestaat uit 12 leden: 4 zilverruggen, 2 blackbacks, 3 volwassen vrouwtjes, 1 juvenile en 2 zuigelingen. Deze groep werd voor het eerst bezocht door toeristen in 2008.

5. Nkuringo familie , gesitueerd in Nkuringo

Deze familie werd voor het eerst ontdekt bij de Nkuringo heuvel. De groep bestaat uit 20 leden: 3 zilverruggen, 4 blackbacks, 4 volwassen vrouwtjes, 4 juveniles en 5 zuigelingen. Deze groep werd in 2004 voor het eerst door toeristen bezocht.

6. Nshongi familie, gesitueerd Rushaga

Nshongi is de naam van de rivier waar de familie voor het eerst gespot werd. De Nshongi groep telde oorspronkelijk 34 leden: 5 zilverruggen, 5 blackbacks, 8 volwassen vrouwtjes, 7 juveniles en 6 zuigelingen. Een groep van 10, inclusief 1 zilverrug heeft zich afgesplitst om hun eigen groep te maken: Mishaya.

7. Mishaya familie, gesitueerd in Rushaga

De nieuwste groep in Oeganda. Deze groep heeft zich afgesplitst van de Nshongi groep onder leiderschap van de Mishaya zilverrug. Ze telt nu 12 leden: 1 zilverrug, 4 volwassen vrouwtjes, 4 zuigelingen en 4 juveniles.

8.  Nyakagezi familie, gesitueerd in Mhaginga National Park.

Een familie van 9 gorilla’s met 3 zilverruggen. Omdat ze zich bevinden tussen Rwanda en Uganda kunnen we geen boekingen maken om deze gorilla’s te bezoeken.